Nieuwe versies van Leica Captivate en Leica SmartWorx Viva

Productversie - Leica Captivate v6.50 en Leica SmartWorx Viva GS v10.50

Vanaf kalenderweek 20 wordt de nieuwe Leica Captivate v6.50-Fieldsoftware in de onderstaande producten af fabriek geleverd:

 • Leica Nova MS60 MultiStation
 • Leica Nova TS60 total station
 • Leica Nova TM60 total station
 • Leica Viva TS16 total station
 • Leica TS13 total station
 • Leica TS10 total station
 • Leica CS20 veldboek
 • Leica CS35 en CS30 tablet
 • Leica GS18 T en GS18 I GNSS-sensoren

Uw huidige instrumenten kunt u vanaf week 20 (laten) updaten.
Voor het installeren van de laatste Leica Captivate-versie op uw eigen instrumenten, is minimaal een CCP-Basic licentie nodig die geldig is tot minstens 01-05-2021

De volgende details zijn belangrijk om op te merken:

Er is een verandering opgetreden in de manier waarop de versies van Leica Captivate en SmartWorx Viva compatibel zijn.
Leica Captivate v5.x en Leica Captivate v6.x zijn beide compatibel met SmartWorx Viva v9.x

 • Dus een Leica Captivate Veldboek met Leica Captivate versie 5 of 6 werkt met een Viva Totalstation en/of een Smartantenne met SmartWorx Viva versie 9


De nieuw uitgebrachte SmartWorx Viva GS versie 10.5 is alleen compatibel met Leica Captivate v6.5

 • Dus een Smartantenne met SmartWorx Viva versie 10.2 werkt alleen met een Leica Captivate Veldboek met Leica Captivate versie 6.5
De nieuwe Leica Captivate v6.5 en SmartWorx Viva 10.5 software versie zijn beschikbaar op myWorld voor download.In de release notes kunt u precies lezen wat de verbeteringen zijn en welke instrumenten profiteren van deze upgrade. Soms is het nodig om ook uw Antenne of Totalstation een upgrade te geven. Ook dit kunt u nalezen in de release notes.

Klik hier voor de release notes voor Leica Captivate (Pdf - Engels)

Wij hebben een handige instructie geschreven waarin staat hoe u de upgrade kunt uitvoeren.

Hier kun je de instructies voor Captivate downloaden.
Hier kun je de instructies voor Viva downloaden.
 

Nauwkeurige GPS positie op uw smartphone of tablet

NIEUW!: de Leica Zeno FLX100


Compacte, nauwkeurige en lichtgewicht Smart-antenne die u kunt aansluiten op uw Android smartphone of tablet


U kunt de FLX100 koppelen met uw eigen smartphone of tablet. Gebruik voor het vastleggen van gegevens met een hogere nauwkeurigheid gewoon ons RTK correctie netwerk LNR Net. Zowel op de stok voor nauwkeurige plaatsbepaling inclusief hoogten als ook als handheldoplossing voor nauwkeurige inventarisatie!

Gebruik de FLX100 in combinatie met uw favoriete app, zoals bijvoorbeeld de Collector of 123Survey app van ESRI, waarmee u binnen de app centimeter nauwkeurige positie verkrijgt. Daarnaast heeft Leica een eigen intuïtieve Android app, Zeno Mobile voor het vastleggen en terugzoeken van punten, lijnen en of vlakken inclusief bijbehorende attribuutinformatie. Data uitwisseling kan via SHAPE, DXF/DWG of ASCII.


meer >
 

Handzaam, robuust en hoge prestaties

Nieuw: CS30 compacte Captivate Tablet


Onlangs heeft Leica de succesvolle Captivate lijn uitgebreid met de nieuwe CS30 Tablet. Ideaal voor gebruikers die op zoek zijn naar de voordelen van een tablet oplossing alleen niet willen inboeten op performance en ergonomie.
De Leica CS30-tablet is een veelzijdige maar compacte 7 inch controller als alternatief voor de 10 inch CS35 Toughpad, ontworpen met het oog op gebruiksgemak in combinatie met de krachtige Captivate software.

De CS30 is te combineren met bijna alle GNSS antenne’s van Leica zoals de GS14, GS16, GS18T, GS18i en GS07.
meer > 
 

Het 3G netwerk verdwijnt langzaam

U heeft het vast al een keer de nieuwsberichten gezien, de Nederlandse telecom providers zijn begonnen met het uitschakelen van de 2G & 3G netwerken.
 
Alle grote mobiele providers in Nederland gaan bepaalde netwerken uit faseren, hiermee zullen er veranderingen plaatsvinden. Bij T-Mobile zal het 2G netwerk worden stopgezet en bij KPN en Vodafone het 3G netwerk. Met de naderende komst van 5G zullen bepaalde verouderde netwerken worden stopgezet. Dit kan betekenen dat er voor u het een en ander verandert.

 

Veranderingen T-Mobile

T-Mobile is sinds 1 juni 2021 begonnen met het afbouwen van het 2G-netwerk. Hier zult u misschien weinig van merken, want de kans is heel groot dat u alsnog verbinding kunt maken met 3G, 4G of 5G. Toch zal ook T-Mobile op den duur haar 3G netwerk afbouwen, een exacte datum hiervoor is nog niet bekend.

Veranderingen Vodafone

Vanaf 4 februari 2020 is Vodafone al bezig met het uit faseren van het 3G netwerk in Nederland. Dit houdt in dat Vodafone enkel nog 2G, 4G en 5G gaat aanbieden op termijn. Het 2G netwerk zal uiteindelijk ook komen te vervallen vanaf eind 2024.

Veranderingen KPN

Net als Vodafone gaat KPN het 3G netwerk uit faseren. Dit zullen ze stapsgewijs doen tot en met 31 maart 2022. Na deze periode is het alleen nog mogelijk om te bellen via 2G of 4G.
Net als Vodafone zal KPN het 2G netwerk uiteindelijk ook uit faseren. Het netwerk blijft als back-up behouden tot en met april 2025. Verder informatie over het 2G netwerk is er nog niet bekend.
 

Vijf vragen over het uitschakelen van 3G.
 

Waarom wordt het 3G-netwerk uitgeschakeld?

Men wil meer capaciteit beschikbaar maken voor het 4G-netwerk. Volgens de provider is extra capaciteit nodig vanwege het "snel stijgende dataverbruik van klanten op het 4G-netwerk". Omdat het grootste deel van de klanten gebruikmaakt van 4G, is het volgens de provider efficiënter om de 3G-frequentieruimte hiervoor vrij te maken.
 

Wat als er ergens geen 3G beschikbaar is?

Vodafone- en KPN-klanten met een 3G-modem kunnen te maken krijgen met de situatie dat zij geen 3G-dekking hebben. Bij beide providers geldt dat met name op de Veluwe, Terschelling en andere Waddeneilanden al geen 3G-internet meer beschikbaar is. Bekijk de dekkingskaarten van Vodafone  en KPN voor de exacte situatie. Mocht ergens onverhoopt geen 3G-dekking zijn, dan kunnen mobiele data straks alleen verstuurd worden via lage snelheid (2G)
 

2G, 3G, 5G: wat is ook alweer wat?

 • 1G: De eerste generatie voor mobiele communicatie. Deze generatie was nog analoog: datacommunicatie was nog niet mogelijk.
 • 2G: Het eerste digitale gsm-netwerk. Gebruikers kunnen op dit netwerk bellen, sms'jes versturen en met lage snelheid internetten.
 • 3G: Kan gebruikt worden voor bellen, sms'en en het versturen van grotere databestanden. Ook kunnen gebruikers hierop mobiel internetten met een hogere netwerksnelheid dan bij 2G.
 • 4G: Voornamelijk gericht op dataverkeer en biedt downloadsnelheden van rond de 100 Mbps.
 • 5G: Nieuwe technologie, nog niet beschibkaar. 5G moet nog sneller mobiel internet bieden dan 4G.

Hoe weet ik of mijn instrument 4G ondersteunt?

Instrumenten geleverd voor 2013 ondersteunen vaak geen 4G. 
Alle Leica Viva toestellen en antennes ondersteunen in ieder geval alleen 3G!
Alle Captivate CS20 LTE toestellen ondersteunen 4G (geleverd vanaf december 2019) alle overige CS20 toestellen alleen 3G (geleverd voor december 2019)
Alle Captivate CS35 Toughbooks ondersteunen 4G!
Alle Captivate CS30 Tablets ondersteunen 4G!
Alle GS18 LTE antennes ondersteunen 4G! (externe GSM antenne noodzakelijk)
Op Leica myWorld staan onder My Products de type aanduidingen.
 

Wat moet ik doen als mijn instrument geen 4G ondersteunt?

Wie er bewust voor kiest om een 3G-toestel te houden, kan mobiel blijven internetten. Het toestel schakelt dan automatisch naar 2G met een iets lagere snelheid.
Waar KPN en VodafoneZiggo hun 3G-netwerk uitschakelen maar wel 2G houden, trekt T-Mobile in november wel de stekker uit zijn 2G-netwerk.